Final Ampitheater

 Hello bloggers! It’s hard to believe that the studio is over. The final reviews went very well for me and I got quite a bit of helpful input on my project which made me realize some things about it that I otherwise wouldn’t have.  I was impressed with the broad spectrum of reviewers; it was refreshing to hear the opinions of people who were very knowledgeable in their respected, related field.  It was also very nice getting input from Ann and Larry from Cambridge once again. Hopefully I will get to work with some of these people again in the future.

 Here are some images from my final project. I posted .pdf’s of my final posters if you want a closer look. 

Expect photos of my model by Saturday!

 

            My project proposal involved the construction of two buildings along a central datum line. One, a pavilion that houses the public restrooms as well as concessions conveniently located off the intersection of the two main paths. The buildings roof also acts as a shading device for spectators/ performers. The other building serves primary pavilion that houses the theater itself and performers area.           

            The structure of the buildings involve a network of concave and convex blade members. When the mesh is stretched in between the members, it creates a hyperbolic looking, but actually a ruled surface where the mesh undulates. This undulation creates an interesting reflection while creating a translucent spatial experience for both the performer and viewer. The detailing of the main mesh connections were inspired by my chair details; the mesh is tensioned by compression springs with threaded hooks running through so the tension can be adjusted. These springs are “stepped” (refer to detail) so they can be accessed from the under side for easy maintenance. 

            Where weather protection is needed such as over the restrooms and concessions, PTFE is used in it’s place to keep with the flow of the building.

            Brazilian Ipe wood decking covers the stage and backstage. It’s a very hard, very durable wood that fits together with a tongue and groove connection. Water drains in between the slots of this wood, concealing the drains.

            The stage backing itself is paneled with a material from a company called 3Form called “Vari-Ecoserin,” a plastic pressure fit partition held in place by brackets.

            As far as the schematics go, the performers area is partially submerged into the ground under the stage area. This area designed to create a separation between the main performers and the orchestra. A covered central staircase serves as the egress from the underground to the backstage area. A path extends from a loading dock/handicap parking lot to the rear entrance, then around the building to where the seating area is, connecting with the concessions and restrooms. The concessions is located directly behind the seating area for convenience. This seating area actually doesn’t involve actual seats at all. This area, located in front of the stage is stepped, so that there is a suggestion of where to sit while keeping a natural, grassy feel.

 

This slideshow requires JavaScript.

HaddyFinalAMP

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s